Meer pensioen opbouwen

U krijgt sowieso het overheidspensioen dat u op de eerste verdieping opbouwt, en als u een werkgever heeft komt daar in veel gevallen ook nog een collectief pensioen bovenop. Maar u kunt er altijd voor kiezen om nog meer pensioen op te bouwen.

Welke redenen zijn er om extra pensioen op te bouwen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor meer pensioen opbouwen. Ten eerste is er de behoefte aan extra financiële ruimte; u ontvangt een hogere uitkering wanneer u stopt met werken, langdurig ziek wordt of komt te overlijden. Door nu extra pensioen op te bouwen, kunt u tevens profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen. Voor sommige mensen is het opbouwen van extra pensioen echter geen luxe maar noodzaak; denk bijvoorbeeld aan mensen die een pensioengat hebben, of ZZP’ers die geen collectief pensioen opbouwen.

Hoe kan ik meer pensioen opbouwen?

Meer pensioen opbouwen is alleen mogelijk op de tweede en derde verdieping van het pensioenhuis. Op de tweede verdieping kunt u alleen extra pensioen opbouwen als u een werkgever heeft. Op de derde verdieping kan iedereen meer pensioen opbouwen. U heeft daar voor zowel uw ouderdomspensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen als uw nabestaanden pensioen verschillende mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan:

  • Lijfrente: Met lijfrente kunt u een ouderdomspensioen opbouwen zonder dat u een werkgever hoeft te hebben. U profiteert dan van dezelfde belastingvoordelen als bij een collectieve pensioenregeling.
  • Banksparen: Ook door een bankspaarrekening te openen kunt u meer pensioen opbouwen voor uw oude dag. U hoeft hierbij niet elk jaar belasting over uw spaargeld te betalen zoals bij een ‘gewone’ spaarrekening.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Hiermee kunnen uw partner en kinderen een uitkering krijgen wanneer u komt te overlijden. De premie die u betaalt mag u onder bepaalde voorwaarden van de belasting aftrekken.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Met een AOV-verzekering bent u verzekerd van een uitkering als u arbeidsongeschikt wordt. De premie die u betaalt mag u onder bepaalde voorwaarden van de belasting aftrekken.
  • WIA Hiaat verzekering: Deze verzekering is bedoeld om het tekort te dekken tussen uw huidige loon en de WIA uitkering die u bij arbeidsongeschiktheid van de overheid zou ontvangen.
  • Aparte spaarrekening: U kunt zelf een spaarrekening openen en sparen voor uw ouderdomspensioen, arbeidsongeschiktheidspensioen en nabestaandenpensioen. U moet wel belasting betalen over het gespaarde geld, maar heeft wel alles zelf in de hand en hoeft geen poliskosten te betalen.
  • Beleggen: Als u wat geld heeft gespaard, kunt u ervoor kiezen om ermee te gaan beleggen. U kunt de aandelen dan verkopen zodra u met pensioen gaat. U moet er wel rekening mee houden dat u het risico loopt dat uw aandelen minder waard worden.
  • Huis verkopen: Een koophuis kan ook als pensioen fungeren. U kunt het huis verkopen en gaan huren zodra u met pensioen gaat, en de opbrengst van het huis als pensioengeld gebruiken. Ook dit brengt uiteraard wel een aantal risico’s met zich mee.

Welke methode van extra pensioen opbouwen u het meeste voordeel oplevert, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Daarom is het raadzaam om gewoon een pensioenadviseur in te schakelen. Hij of zij kan u meer vertellen over de voor- en nadelen van elke spaarmethode, en zal bij het advies rekening houden met uw financiële omstandigheden.

Ja, ik heb advies nodig over meer pensioen opbouwen!

Wilt u ook graag meer pensioen opbouwen? Een pensioenadviseur kan de mogelijkheden voor u inzichtelijk maken en u adviseren over welke optie in uw situatie het meest voordelig is. Bekijk het overzicht van pensioenadviseurs in Groningen en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?