Pensioen bij faillissement

Als uw werkgever failliet gaat (of u het vermoeden heeft dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren), dan kan dit voor veel stress en financiële problemen zorgen. En als u een collectieve pensioenregeling heeft, kan een faillissement er ook nog eens toe leiden dat uw pensioenopbouw wordt stopgezet. Op deze pagina vertellen we u alles dat u moet weten over uw pensioen bij faillissement.

Wat moet ik doen zodra ik weet dat mijn werkgever failliet gaat?

Het eerste dat u moet doen zodra u weet dat uw werkgever failliet gaat, is een uitkering aanvragen bij het UWV. Hierbij moet u als reden ‘betalingsonmacht van de werkgever’ opgeven. Het UWV betaalt dan uw salaris door, in ieder geval zolang de faillissementsaanvraag nog in behandeling is. In de tussentijd kunt u alvast op zoek naar een nieuwe baan. Zodra de rechter eenmaal uitspraak heeft gedaan en uw werkgever officieel failliet is verklaard, kunt u bij het CWI een WW-uitkering aanvragen als u nog geen nieuwe baan heeft gevonden.

Hoe zit het met mijn pensioen?

Als uw werkgever een collectieve pensioenregeling voor u heeft getroffen, dan heeft een faillissement hier ook een impact op. Want als uw salaris niet meer wordt betaald, geldt dat ook voor uw maandelijkse pensioenpremie. Uw bouwt dan dus geen pensioen meer op. Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, zeker niet als u na het faillissement snel weer aan het werk gaat. Het ouderdomspensioen dat u in de voorgaande jaren heeft opgebouwd, blijft tenslotte gewoon van u. Maar u moet er wel rekening mee houden dat als u ineens arbeidsongeschikt raakt, u het recht op een uitkering kan verliezen. Of dat uw nabestaanden (bij een nabestaandenpensioen op risicobasis) geen uitkering krijgen als u komt te overlijden.

Wat kan ik doen om mezelf in te dekken?

Om te voorkomen dat uw uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden wegvallen, is het zaak dat u zo snel mogelijk maatregelen treft. In sommige gevallen kunt u (mits u hier de financiële ruimte voor heeft natuurlijk) uw pensioenopbouw voortzetten door zelf de premie te betalen. U kunt altijd even contact opnemen met uw pensioenuitvoerder om te vragen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn. Het is sowieso altijd aan te raden om een pensioenadviseur in te schakelen als een werkgever failliet gaat. Hij of zij kan u helpen om de gevolgen van het faillissement inzichtelijk te maken en een passende oplossing te bedenken.

Ja, ik heb advies nodig over mijn pensioen bij faillissement!

Is uw werkgever failliet gegaan of heeft u het vermoeden dat dit in de toekomst gaat gebeuren, laat u dan adviseren door een pensioenadviseur. Bekijk het overzicht met pensioenadviseurs in Groningen en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?