Risicometing pensioen

Door te beleggen kunt u op de derde verdieping van het pensioenhuis meer pensioen opbouwen. Het idee is dat u uw aandelen verkoopt zodra u met pensioen gaat, en dat geld dan als pensioengeld gebruikt. Maar beleggen brengt vanzelfsprekend ook de nodige risico’s met zich mee. Want wat als de waarde van uw aandelen daalt en uw pensioenbeleggingen tegenvallende resultaten opleveren?

Hoe word ik geïnformeerd over de risico’s van mijn pensioenbeleggingen?

Er zijn verschillende vormen van beleggen. Bij veel van deze vormen kiest u ervoor om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor de risico’s. Maar dat betekent niet dat u zomaar aan uw lot wordt overgelaten; u wordt wel over deze risico’s geïnformeerd. Vaak wordt er een zogeheten beleggersprofiel aangemaakt. U moet dan vragen beantwoorden over uw financiële situatie, uw kennis en ervaring met betrekking tot beleggen, en de risico’s die u bereid bent te nemen. Bij Zwitserleven bijvoorbeeld, zijn er 5 beleggersprofielen: voorzichtig, defensief, neutraal, ambitieus en offensief. Elk jaar voert Zwitserleven een risicometing uit. Daarbij wordt bekeken of uw beleggersprofiel nog steeds aansluit op de risico’s die u in werkelijkheid neemt. U ontvangt dan een risicometingsbrief, waarin u wordt geïnformeerd over de risico’s van uw beleggingen, en of deze nog wel overeenkomen met de risico’s die u bereid bent te nemen. Op basis van deze gegevens kunt u zelf beslissen of u uw beleggingen wilt veranderen of niet.

Ik kijk elk jaar kritisch naar mijn risicometing. Wat kan ik nog meer doen om risico’s te beperken?

Als u ervoor gekozen heeft om (extra) pensioen op te bouwen door te gaan beleggen, dan is het verstandig om daarnaast ook nog pensioen op te bouwen op een manier die net even wat meer zekerheid biedt. Een pensioenadviseur kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn, en welke spaarmethodes het beste bij uw financiële situatie passen.

Ja, ik heb advies nodig met betrekking tot pensioenbeleggingen!

Overweegt u om te gaan beleggen en wilt u weten of dit iets voor u is? Of heeft u al pensioenbeleggingen en wilt u uw risicometing graag met een specialist bespreken? Schakel een pensioenadviseur in! Op deze website kunt u eenvoudig verschillende pensioenadviseurs in Groningen met elkaar vergelijken, en meteen offertes aanvragen. Uiteraard zonder verplichtingen!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?